Giresun Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda, Mesleki Yeterlilik Belge Süreci bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Toplantıya Giresun iş dünyasının yanı sıra Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgelendirme Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü A.Saygın Baban’da katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fikret Günaydın, “Mesleki Yeterlilik Belgesi’nde bir buçuk yılı geride bıraktık.Bir çok meslekte sınav gerçekleştirdik.Zor ama faydalı bir süreç.İlk etapta çalışanlar zorlansa dahi zamanla bu programa entegre oldular.Ayrıca bazı mesleklerde ki zorluklar kolaylaştırılmalıdır.”dedi.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ise Giresun’da yaklaşık 650 kursiyere Mesleki Yeterlilik Belgesi verildiğini belirterek, “Bu konuda elimizden geldiğince bir büyük bir mücadele veriyoruz. Meclis başkanımızın buradaki emekleri büyük. Bu belgeler verilirken ücret ödenmiyor, ücretin tamamı devlet destekli. Böyle bir imkan var, çalışanlar faydalanmalı.” değerlendirmesinde bulundu.
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun modern ahilik kurumu denilebilecek bir kurum olduğunu belirten Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Daire Başkanı Ordukaya, “Ülkemiz, dünyamız, küresel ekonomide tüm ülkeler ahilikten bir nevi yeterliliğe geçiyor. Ülkemizdeki çalışma hayatının yeterliliğe geçiş sürecini çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği kuralları doğrultusunda mesleki yeterliliğin belirlenmesi noktasında bu hususlarda görev yapıyoruz.” dedi.
Ordukaya, Ulusal Yeterlilik Sistemi’nin, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun ana amacı olduğunu ifade ederek, “Ulusal Yeterlilik Sistemini kurmak ve işletmek için kuruldu bu kurum. Niye buna ihtiyaç duyduk? Biliyorsunuz öncelikle meslek standartlarının olmaması sebebiyle, ülkemizde her şeyin standardı var ama mesleklerin standardı yoktu. Biz 10 yıldır mesleklerin standardını belirliyoruz.2018 yılından itibaren SGK nace kodları ile Mesleki Yeterlilik Belgesi kodları uyumlu hale dönüştürülecek,artık düz işçi uygulamasından meslek kodlu işçi uygulaması devreye girecek.” diye konuştu.
Mevcut yapılarda hak etmeyen kişilerin belge aldığı ve uluslararası geçerliliğin olmadığı konular olduğuna işaret eden Ordukaya, mesleki yeterlilik sistemindeki belgelendirme sisteminde, sadece hak eden kişilerin belge almasına yönelik bir sistem tasarladıklarını aktardı.
Ordukaya, Türkiye’de milyonlarca kişinin tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalıştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
“Her yıl binlerce kişi meslek hastalığına yakalanıyor, binlerce kişi bir uzvunu, duyusunu kaybetmek zorunda kalıyor ve yüzlerce kişi de maalesef hayatını yitiriyor. Bu noktada mesleklerin standartlarını belirleme ve o mesleklerin içerisinde uygulama yapılırken uyulması gereken iş sağlığı güvenliği kurallarını da ayrıca tanımlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda inşallah mesleki yeterlilik algısıyla birlikte bu kültürün yavaş yavaş oluşturulduğunu gördüğümüzde iş sağlığı güvenliği noktasında yaşanan iş kazalarının azalacağını düşünüyoruz.”dedi.
GİRESUN ÜLKE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavına giren her 100 kişiden 70’inin ilk sınavda belgesini aldığına, ikinci ve üçüncü sınavda belge alma başarısının ise yüzde 90 lara çıktığına dikkat çeken Ordukaya; ”Giresun’da bu oran daha yüksek ve her 100 kişiden 77 si ilk sınavında başarılı olmuştur.İkinci ve üçüncü sınav hakkını elde edenlerin oranı ise yüzde 90 seviyelerindedir.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban ise, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak ülke genelinde 60’ın üstünde vilayette sınav gerçekleştirdik.Giresun Ticaret ve Sanayi Odası bu alanda en iyi Odalar arasındadır.”açıklamasını yaptı.
Toplantının kapanış kısmında ise son dönemde gerçekleştirilen sınavlarda başarılı olan kaynakçı,inşaat işçisi ve ahşap kalıpçıların sınav belgeleri takdim edildi.