İzaha Davet Uygulaması ve Süreci konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.Giresun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde gerçekleştirilen KSS grup yöneticisi Bekir Alim organizasyonunda planlanan toplantıya Giresun Defterdarı Musa Koçulu, Giresun Vergi Dairesi Müdürü Celal Demir,Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ile işverenler ve Mali Müşavirler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu;”Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeler çerçevesinde işdünyamız ve esnafımızın en önemli sorunlarından biri hiç kuşkusuz vergi denetimleridir.
Bu denetimlerde yaşanan uygunsuzluklar, bir çok işletmeyi zor durumda bırakmakta ve vergiyi ziyana uğratma iddiası ile karşı karşıya kalmaktadırlar.Son düzenlemeler ile bu uygulamada mükellefin kendisini savunma ve izahat sonucu müspet bir sonuca varma imkanı ortaya çıkmıştır.”
İzaha Davet Uygulaması hakkında sunumu gerçekleştiren Yeminli Mali Müşavir Adem Elikara;” Mükellefi İzaha Davet Uygulaması mükellef ile Vergi Dairesi arasında uyuşmazlıkları minimize etme imkanı tanımaktadır. Bu uygulama evrakta sahtecilik ve vergi kaçırma süreçleriyle bir düşünülmemelidir. Süreç uyumsuzlukların olduğu bir uygulama yöntemidir.Sahte fatura düzenleyen bu uygulamadan faydalanamayacağı gibi kullanan ise bu uygulamadan yararlanabilir.İzaha davet geçmiş beş yılı kapsayacağı gibi izaha davet yazısı gelmeden mükellef tarafından başlatılacak bir süreçte değildir.Şuan illerde İzaha Davet Komisyonları kurulmaya başlandı.Bu kurulların daveti ve uygunsuzluk tespiti üzerine bu süreçten mükellefler yararlanabilir.Uygunsuzluk nedir örneklemek gerekirse bankadan kredi çekmek isteyen asgari ücretli bir çalışanın bankaya sunduğu evrakta maaşının daha yüksek gösterilmesi gibi uygulamalar İzaha davet sürecinin emareleri olabilir.”dedi.
Toplantının bitiminde kısa bir değerlendirmede bulunan Giresun Defterdarı Musa Koçulu;” İzaha Davet Kurumu yeni oluşturulan bir yapıdır.Şuan Giresun merkez birimi kurulmuştur.Süreç Gelir İdaresi tarafından yönetilecektir.Bu eğitim faydalı olmuştur ancak mükelleflerin katılımının artırılarak daha da çeşitlendirilmesini arzulamaktayız.”diye konuştu.
Önceki İçerikMobilya Sektörüne Ayrı Önem Verilmeli
Sonraki İçerikMesleki Yeterlilik Belgesiz Asansör Bakım Ve Onarımcısı Çalışamayacak