Çalışma ve sosyal güvenlik Bakanlığı tarafından üç gruba ayrılan sektörler,az tehlikeli,tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılırken,çok tehlikeli iş kolunda çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu 20 Mayıs 2016 tarihine kadar son bulmaktadır.
Ülke genelinde ilk etapta 40 meslek grubunda belge alınması zorunlu olup,bu sektörler içinde inşaat ağırlık kazanmaktadır.Bu çerçevede değerlendirmede bulunan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu;” Ahşap Kalıpçı,Alçı Levha Uygulayıcı, Alçı Sıva Uygulayıcı, Betonarme Demirci, Betoncu, Çelik Kaynakçı, Duvarcı, Isı Yalıtımcı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Panel Kalıpçı, Seramik Karo Kaplamacı, Sıvacı,Yangın Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçı, Su Yalıtımcısı, Ses Yalıtımcısı, Plastik Kaynakçısı, Otomotiv Saç ve Gövde Kaynakçısı, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Elektro Mekanikçisi, Makine Bakımcı, İnşaat Boyacısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, Hidrolik Pnömatikçi, Endüstriyel Boru Montajcısı, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Isıtma ve Gaz Yakıcı, Servis Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Altyapı Kontrol Personeli, Direnç Kaynak Ayarcısı, Bacacı, Alüminyum Kaynakçısı. Bu sektörlerde çalışan kişilerin mutlak Mesleki Yeterlilik Belgesi alması zorunludur.Bu belgeyi alması gerekmeyenler ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Mesleki ve Teknik Okulları,Üniversitelerin Mesleki Teknik Bölümlerinden mezun olanlar ile ustalık belgesi olanlar dahil değildir. Mesleki Yeterlilik Belgesini almayanlara ilk etapta 500 TL ceza verilmesi akabinde ise sektöründe çalışma şartlarının oluşmamasından dolayı men edilmesi de söz konusudur.Şuan Odamıza bağlı inşaat firmaları başta olmak üzere 40 meslek grubunda çalışanı bulunan işletmeler bilgilendirilerek talep toplanmaktadır.Üyelerimiz çalışanlarının mağdur olmaması adına yapılan bu çalışmanın hassasiyetine özen gösterilmesini bekliyoruz.”dedi.
Önceki İçerikBilgisayar Kursu Başladı
Sonraki İçerikTürsab Bölge Yönetiminden Ziyaret