Uzun zamandır gündeme getirilen ve bu konuda yapılan görüşmeler ve yazışmalar çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen, halk arasında kara liste olarak tabir edilen Bankalar Birliği Risk Merkezi listesinde bulunan kişi ve ticari kuruluşlara kısmı af getirmesi planlanmaktadır.
Buna göre borçlarını ödeyen yada yapılandıran kişi ve işletmelere yeniden kredi sağlanmasının önünü açacak kanunun önemli bir mücadelenin ürünü olduğunu kaydeden Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu;
“Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun’da değişikliğe gidildi. Buna göre, anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 24 Mart 2020’den önce olup da kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 31 Aralık 2020’ye kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacaktır. Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacaktır.” dedi.
Çıkan kanunun bankaların ellerini rahatlattığını ve buna dönük uygulamalarda inisiyatifin bankalara verildiğinin altını çizen Çakırmelikoğlu, “Bu süreçte krediye ulaşımda esnafımıza nefes aldıracak bu uygulamada emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyeleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Giresun iş dünyası adına sonsuz şükranlarımızı sunarız.”
Önceki İçerikFiskobirlik Yönetim Kurulu’ndan Ziyaret
Sonraki İçerikİşadamı Gökhan Kara’dan Ziyaret