Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yüksek İstişare Kurulu Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu başkanlığında toplandı.

İş dünyasının genel talepleri ve Giresun’un öncelik projelerinin yer aldığı gündem de Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, fındık ve çay ürünlerinde markalaşma, güney çevre yolu ve demiryolundan organize sanayi bölgelerinin yatırım süreçlerine, liman faaliyetlerinden işletmelerin finansal desteklenme başlıklarına kadar bir çok sektör ve yatırım alanına değindi.

Giresun TSO Başkanı Çakırmelikoğlu, “Zor bir süreçten geçen işletmeler, enflasyon bazlı yüksek faiz oranları ve kredi bulmakta yaşanan zorluklar nedeniyle ticari döngülerinde ciddi yaralar almaktadırlar. Bugün finansal maliyetlerin artması işletmelerin en önemli sorunu haline gelmiştir. Sıkılaştırılmış para politikasında üretimin düşmesi, tüketimin artması son verilerde daha net ortaya çıkmakla birlikte, mevcut programın üretimi ve istihdamı olumsuz etkilediğini görmekteyiz. Bu kapsamda faiz sarmalından işletmelerin çıkartılması ve akabinde işletmelere maliyetleri revize edilmiş finansal destek sağlanması şarttır. Diğer yandan tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek beklemeye alınan çevre yolu başta olmak üzere organize sanayi bölgesi yatırımlarının acilen programa alınması gerekmektedir.” dedi.

Toplantıda söz alan Gaffaro Fındık İşletmesi yetkilisi işadamı Halil Ak, demiryolu bölgemiz kadar ülkemiz açısından önem arz etmekte olduğuna ve buna bağlı olarak projenin yük mü yoksa yolcu mu taşımacılığında kullanılacağının netleştirilmesine değindi ve “ Orta Doğu ve Asya ile entegreli yük taşımacılığında modern bir demiryolu bölgemizi stratejik bir noktaya taşır. ”

Demiryolunun limanlarla entegreli hale getirilmesine dikkat çeken iş insanı Yusuf Koca, sahile paralel bir demiryolu projesinin bölgemiz adına önemli bir fırsat olacağına vurgu yaptı.

Giresun’da kuruluşları tamamlanan altyapı yatırım süreçleri beklenen OSB’lerde fındığa dayalı yatırımların teşvik edilmesi gerektiğine değinen Karamustafaoğlu Sigorta firma yetkilisi iş kadını Hanife Karamustafaoğlu, Organize Sanayi bölgelerinin kalıcı istihdam sahaları olması için karma OSB’lerden daha ziyade sektörel uygulamanın desteklenmesine işaret etti.

GİSMAP firma yetkilisi iş insanı İbrahim Kara, “Giresun 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürütüyoruz. Hammaddeyi il dışından alıp işleyip yine il dışına satıyoruz. Uzun vade de süreç nasıl gider bilemiyoruz, Giresun’un şuan merkez dahil olmak üzere ilçelerde küçük sanayi sitesi sorunu mevcut. Merkezde altyapı yetersizliği hat safhada olan bir sanayi sitesinin yanında ilçelerde de konut altlarında tamirhaneler var. Öncelikle bu duruma çözüm üretilmelidir.”

Doğal Dükkan firma yetkilisi iş insanı Şevket Alaaddinoğlu, fındık ve çay tarımında sürecin daha profesyonel takip edilmesi ve zirai ilaçlamanın bir program dahilinde resmi kurumlar gözetiminde yapılmasını önerdi.

Atar A.Ş. yetkilisi iş insanı Mustafa Atar, hammaddesi bölge içinde bulunan fındığın butik üretim safhasının daha da çeşitlendirilmesi gerektiğine, bu yönde Çorum örneğinin dikkatle incelenmesini ve fındığın sadece sanayi ürünü olmadığının bilinçlendirilmesinin görev addedilmesini istedi.

Yılka Çay firma yetkilisi iş insanı Murat Yıldırım, Giresun kalite çayın korunması adına kalıcı tedbirler için firmaların markalaşmasının desteklenmesi ve pazarlama ağının güçlendirilmesini beklediklerini ifade etti.

Mürtezaoğlu Ticaret firma yetkilisi iş insanı Hüseyin Mürtezaoğlu, çay sektöründe en önemli sorunlarımızdan biri de belirtildiği gibi devletin teşekkülü ile rekabet edebilmenin yanında, finansal maliyetlere dikkat çekti.

Yavuzkan Gıda firma yetkilisi iş insanı Mahmutcan Yavuz, işçi işveren süreçlerinin işletmeleri zor duruma düşürdüğünü ve bu alanda özellikle tazminat konusunda bes uygulaması gibi zorunlu bir fon oluşturulmasının gerekliliğine değindi.

Ramazan Öztürk Sigorta firma yetkilisi iş insanı Ramazan Öztürk ise, kıdem tazminatı altında SGK ödemelerinde ek başlık ile bir fon oluşturulmasının faydalı olacağına ve bu yönde ortak çalışma yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.

Uçak Otomotiv firma yetkilisi iş insanı Reyhan Uçak, Giresun şehir merkezi karayolu trafik geçişinde yaşanılan sorunun çözümü için oluşturulan bu yöndeki projelerin hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti.

Sazbeyi Petrol firma yetkilisi iş insanı Ali Larçın, Giresun Güvey Çevre Yolu Projesinin akıbetinin artık netleşmesinin sadece Giresun adına değil, ülkemizin uluslararası transit ticari geçişler açısından da önemli olduğunu kaydetti.

İş insanı Gürsel Kaya, Giresun için yıllardır gündeme getirilen teleferik projesinin yap-işlet-devret şeklinde yapılmasının mümkün olduğunu Ordu örneğinde gördüklerini ifade etti.

İş insanı İlhan Sandal Giresun Belediyesi tarafından tarihin en kapsamlı imar revizyonu konusunda Odanın takip ve görüş bildirmesinin ilgili komisyonlar kapsamında faydalı olacağına değindi.

Alsan Orman Ürünleri firma yetkilisi iş insanı Özgür Mert, işçi işveren tazminat konusu başta olmak üzere, nitelikli personel bulmakta zorlandıklarını, tüm sektörlerde bu ara eleman sorununun artarak devam ettiğine vurgu yaptı.

Mehmet Tanrıverdi Ağaç Sanayi firma yetkilisi iş insanı Mehmet Tanrıverdi, bölgede ağaç sanayinde kapasitesi olan firmalar içindeyiz, “İlk günden itibaren yaşadığımız en belirgin sorun sektörde kalifiye personel bulamamaktır. Sadece kalifiye değil, çırak bulmakta dahi zorlanıyoruz. Kayıt dışı imalatta cabası, bizler kanun ve kurallara uygun imalat ve ticaret yaparken, haksız rekabet ve maliyetle karşı karşıya kalmaktayız.”

Algül Pastanesi firma yetkilisi iş insanı Yusuf Algül, finansal maliyetler ve zorluklar işletmelerin manevra kabiliyetini zorlamakta olduğuna, nitelikli personel sorununun tüm sektörlere sirayet ettiğine değindi.

İlknur İnşaat firma yetkilisi iş insanı Hilmi Karakılıç, inşaat sektöründe finansman maliyetlerinin ciddi daralmaya sebebiyet verdiğine, kısa zamanda piyasalara yönelik bir kredi uygulamasının devreye alınamamasının daha acı faturalar çıkartabileceğine vurgu yaptı.

Doğuş İnşaat firma yetkilisi iş insanı Ahmet Bayram, konut kredilerinde ki azami maliyetlerin piyasaları ve çarpan etkisiyle bir çok sektörü etkilediğini ifade etti.

Ahmet Demirci Fındık firma yetkilisi iş insanı Ahmet Demirci, 2024 yılında Giresun’da çok etkilisi olmasa da yeni fındık sezonunda en önemli tehlike olarak önümüzde duran kahverengi kokarca istilası hakkında ortak eylem programı oluşturulmasını teklif etti.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yüksek İstişare Kurulu ve aynı zamanda Giresun Kent Konseyi Başkanı İsmail Cem Feridunoğlu, Giresun’un bir çok alanda yapısal değişime ihtiyacı olduğunu kaydetti ve uluslararası karayolu ve şehiriçi trafik konusunda çevre yolu başta olmak üzere, nitelikli çözümlerin yatırıma dönüşme sürecinin hızlandırılması gerektiğine değindi.

Önceki İçerikFındık Ve Fındık Ürünleri İmalatı Yapan İşletmelerin İş Birliği Ve İhracat Potansiyelinin Artırılmasına Yönelik İstişare Toplantısı
Sonraki İçerikDefterdar Yıldız’dan Ziyaret