Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang başkanlığındaki işadamı heyeti Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.
Karadeniz Bölgesine yapılan iş seyahati çerçevesinde Giresun’da da temaslarda bulunan Çin Büyükelçisi Yu Hongyang başkanlığında, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Müsteşarı ile 9 Çin’li firma temsilcisinin yer aldığı heyet, önce Giresun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu’nu ziyaret ederek il ekonomisi hakkında bilgiler aldı.
Çin işdünyasını Giresun’da misafir etmekten onur duyduklarını ifade eden Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu;”Giresun fındık ve çay tarımı ile mamul madde imalatına yönelik ekonomik girdisine nazaran metal ürünleri, mobilya ve tekstilin yanında içecek sanayinde de gelişim göstermektedir.
Fındık mamulünde 30’a yakın, çay mamulünde de 10 civarında markası olan Giresun’un bu alanlarda gelişim göstermekte,butik üretimler ile yöresel tat olarak ön plana çıkmaktadır.Bu markaların başında fındıkta Fiskobirlik, çayda ise Tirebolu çay gelmektedir.İmalat olmamakla birlikte hizmet sektöründe son beş yılda önemli mesafe kat eden Giresun turizmde otel,restaurant ve dinlenme alanları ile doğa turizmi açısından da önemli potansiyeli içinde barındırmaktadır.Tarihi ve kültürel yapıları ile harmanlanan doğa turizmi bugün milyonlarca turisti bölgeye akın etmektedir.Ticari şablonun yanında en önemli avantajımız Orta Doğu ve Orta Asya pazarına odaklı tarihi İpek Yolu ve yeni modern ticari yolların kesişme noktası olan Giresun,uluslar arası limanı,kuzey-güney karayolu bağlantıları ve uluslar arası havalimanı ile uzak doğu için lojistik avantajı da kendi içinde barındırmaktadır.”dedi.
Çinli işadamlarını Giresun’a yatırıma davet eden Başkan Çakırmelikoğlu; “Deniz,kara ve hava ulaşımında imkanları üst seviyede olan Giresun demiryolu yatırımı ile de sizleri beklemektedir.”sözlerini vurguladı.
Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang ise işadamlarının karşılıklı görüşecek olmasından dolayı teşekkür etti.
Büyükelçi;”Aslında biz ne yapabilirizden ziyade, siz bizden ne istiyorsunuz.Sizlerin önerisine uymaya geldik.Giresun’un gelişime açık olan sektörlerine yatırıma odaklanmalıyız.Burada finans sektöründe faaliyet gösteren arkadaşlar var, ancak bir çok sektörde faaliyet göstermektedirler.Şartlar uygun olur ise Türk işadamlarına da finans sağlayabiliriz.”teklifinde bulundu.
Ardından ikili iş görüşmelerine geçildi.Çin iş heyeti ile Giresunlu işadamları enerji,turizm,fındık ve inşaat sektöründe görüşmeler gerçekleştirdi.