Giresun Ticaret ve Sanayi Odası, ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkan Yardımcısı Erdal Ceyran nezdinde bir araya gelen Giresun Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyeleri ana gündem maddelerini görüşüp karara bağladı.
Finansal daralmanın yansıması olan 2024 yılı itibarıyla ilk yedi ayda 1557 adet konkordato ilanına dikkat çeken Giresun Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyesi sektör temsilcileri “Kredi koşulları, özellikle KOBİ’lerin nakit finansman yönetimini ciddi şekilde zorlamakta ve bu durum rapor ve bilançolarda daha belirgin hale gelmektedir. Firmaların finansmana erişim sorunu, sadece yatırım yapma kapasitelerini etkilemekle kalmadığı gibi, aynı zamanda mevcut üretim ve hizmet hedeflerine ulaşmalarına da engel olmaktadır. Bu durum, işletmelerin maliyet ve performans hedeflerini her geçen gün daha da zorlaştırmaktadır. Bugün enflasyonu kontrol altına almak için uygulanan programların ardından, işletmelerin ayağa kaldırılması için daha maliyetli çözümler yerine, maliyeti düşük finansmana erişimin işletmelere sunulması gerekmektedir.” ifadelerini kullandılar.
Sektör temsilcileri görüşlerinin ardından bir değerlendirmede bulunan Çakırmelikoğlu; finansman maliyetlerinin düşmesinin, üretim maliyetlerini ve dolayısıyla satış maliyetlerini de aşağı çekeceğine dikkat çekti ve, “Talep edilen finansman maliyetlerinin düşmesinin üretim maliyetlerini etkileyeceği ve bu sayede satış maliyetlerinin aşağı yönlü grafik çizmesine olanak sağlayacağı bilinmelidir. Çözüm finansman maliyetlerinin düşürülmesidir.”
Bugün, Giresun Güney Çevre Yolu başta olmak üzere 3. ve 4. Organize Sanayi Bölgelerinin kamulaştırma ve altyapı yatırım kararına ihtiyacı olduğuna değinen Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “2012 yılında Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ve Giresun Mimarlar Odası ile ortak hazırlanan çalışma kapsamında gündeme getirilen 2020 yılı ile proje tadilatı kararı verilen ve halen beklemede bulunan Giresun Güney Çevre Yolu Projesinin Giresun ve bölge için ne kadar önemli olduğunu araç trafiği yoğunluğu başta olmak üzere ticari alanların darlığı, şehir planlaması açısından kaçınılmaz hale geldiği taraflı tarafsız tüm kesimlerce görülmektedir. Yine 2022 yılı ile kuruluşu gerçekleştirilen Espiye-Tirebolu 3. Organize Sanayi Bölgesi ve Görele (Çavuşlu) 4. Organize Sanayi Bölgelerinin de kamulaştırma kararları beklenmektedir. Ayrıca yatırımcıya tahsis aşaması için altyapı yatırım çalışmaları da acil planlama içerisinde yer almalıdır. Bu iki OSB yatırımının bölgenin gelecek elli yıllık ticari ve sosyal yaşam planlamasının ana omurgasını oluşturacağını tasarlamak koşuluyla, yatırım sürecinin hızlandırılmasını umut ediyoruz.” açıklamasında bulundu.