Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) dokuzuncu başvuru çağrı ilanına son başvuru kabul tarihi 07 Temmuz 2020 Cuma günü saat 18:00 ’e kadar yapılabileceği açıklandı.
Turizm tesislerine yönelik yapılan proje çağrısı öncesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Giresun’un turizm potansiyelini değerlendirdi ve yatırımcılara çağrıda bulundu.
TKDK tarafından yapılan açıklama şu şekildedir;

“2019 yılında Giresun’u yerli ve yabancı olmak üzere geceleyen ve günübirlik olmak üzere yaklaşık 700 bin turist ziyaret etti. 2019 yılında yaklaşık 130 bin turist tesislerde konaklama yaparken, tesislere giren ancak konaklamayan yaklaşık 200 bin turist, günü birlik gelip, dönenlerin sayısının ise yaklaşık 350 bin kişi olduğu belirtiliyor. 2018 verilerine göre toplam tesis yatak sayısı 3.753’tür. Turizm İşletme Belgeli tesis sayısı 31, turizm yatırım belgeli tesis sayısı 4’tür.Doğu Karadeniz 2023 Stratejisi 2012 yılında hazırlanmış, 2023 Stratejisinin Sürdürülebilirlik kısmında; “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin doğal ve kültürel değerlerinin özgünlüğünü yitirmeden turizme kazandırılması turizm sektörünün uzun vadede devamlılığını sağlama bakımından zaruridir” denilmektedir.

Bütün dünyayı etkileyen covid-19 pandemi süreci bütün hayatımızı etkilemekte alışkanlıklarımızı da değiştirmektedir. 5 yıldızlı her şey tatil programları yerini müstakil tatil (apart, köy evi, tatil köyü gibi) programlarına bırakmaktadır. Uzmanlar bu sürecin çok uzun yıllar süreceğini ve sonrasında da insanların bu yönde taleplerinin devam edeceğini söylüyorlar. İlimizin turizm potansiyeli de bu tarz bir yaklaşıma elverişlidir.

Kümbet, Bektaş, Yavuzkemal ve Sisdağı Yaylaları başta olmak üzere Giresun’da birçok yayla bulunmaktadır.  İlimiz yaylaları doğal güzelliği ile turizm potansiyeli çok yüksektir. Fakat yaylalarımızda yeterli sayıda konaklama tesisi ve restoran bulunmuyor. Bundan dolayı da yaylalarımızın turizm potansiyeli değerlendirilemiyor.

Giresun ve Doğu Karadeniz yayla turizmi açısından kütük evler, mevcut dokuya uygun olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Yaylaların doğal dokusuna uygun tamamen ahşap malzemeden oluşan otel ve restoranlar yaylalara değer katacaktır. Ayrıca yapıların kütük tabir edilen ahşap malzeme ile yapılacak olması durumunda yatırımın maliyetini azaltma adına kurumumuz çabaları sonucu uygun harcamalar içinde yer alması sağlanmıştır. Birim m3 fiyatı KDV hariç 9500 TL olan TKDK-0147(Özel) ‘’Fırınlanmış ve Emprenye Edilmiş Kütükten Yığma Ahşap Duvar Yapılması’’ pozu yatırımcılar için ahşap emeği dikkate alındığında yatırımcıya çok önemli bir fırsat sunmaktadır. Daha önce destek kapsamında yer almayan bu poz yalnızca Giresun ili için değil, IPARD hibe desteği sağlanan 42 il için de destek kapsamındadır. Bu pozun ilimizde kırsal turizm yatırımları için değerlendirileceğini ümit ediyoruz.

İster sahile ister yaylaya yapılsın TKDK olarak 500.000 Avroluk ( 3.623.750 TL) yatırımın  %55 ine kadar (Yaklaşık 1.993.062,5 TL)  hibe (geri ödemesiz) destek vermekteyiz. Ayrıca kurumumuz tarafından desteklenen kalemler vergiden muaftır. 25 odaya kadar konaklama tesisi yapılabilmektedir. Bu odalar ister tek bir binada, ister birbirinden bağımsız olarak yapılabilmekte; eğer bağımsız yapılacak ise odaların büyüklüğü 60m2’ye kadar uygun kabul edilmektedir.  İlimiz yatırımcıları, kaçırılmayacak bir yatırım fırsat olan bu çağrı için TKDK Giresun İl Koordinatörlüğü ile iletişime geçmek ve daha detaylı bilgi almak için 0454 254 0070 numaralı telefonu arayabilir ya da kurumumuzu ziyaret edebilirler.”