İran’ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesini öngören Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (KOEP) ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yapılan açıklama şöyle;
“İran’ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesini ön gören Kapsamlı Ortaklık Eylem Planı (KOEP) 14 Temmuz 2015 tarihinde P5+1 ile İran arasında yürütülen müzakereler sonucunda imzalanmış ve söz konusu anlaşmayı onaylayan 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı 20 Temmuz 2015 tarihinde kabul edilmiştir.Anlaşma,ABD Kongresinde 17 Eylül 2015 tarihinde lehte onaylanmış ve İran Anayasası Koruyucular Meclisi tarafından da “Kabul Edilme Günü” onaylanarak yürürlüğe girmiştir.
İran’ın nükleer programına ilişkin anlaşmada kayıtlı bir dizi tedbiri hayata geçirdiği Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından doğrulandığı,anlaşmanın uygulama süreci başlayacak olup,”Uygulama Günü” olarak adlandırılan bu tarihin 2015 Aralık sonu veya 2016 Ocak ayına tekabül etmesi öngörülmektedir.
Kabul edilme günü ile uygulama günü birbirinden farklı olmakla birlikte,İran’a yönelik yaptırımlar “uygulama günü” belirleninceye kadar yürürlükte olacaktır.Detaylı bilgi için TOBB nin resmi web sitesinden (www.tobb.org.tr) “Hizmetler/Uluslar arası İş İmkanları-Ülke Duyuruları-İran” bölümünde yer almaktadır.”